Seleccionar página

 

NAIXEMENT DE LA MAÇONNERIA MIXTA – EL DRET HUMÀ

 

El 14 de gener de 1882 la Lògia «Els lliurepensadors» de Peq inicia una dona, Maria Deraismes, nascuda el 17 d’agost de 1828 al carrer Saint-Denis de París. Dona de gran erudició, estudia llatí, grec, la Bíblia, tradueix els llibres sagrats de l’Índia i de les religions orientals. A més compon moltes obres de teatre i publica, també, alguns pamflets.

 Maria dedica la seva vida a la lluita per l’emancipació femenina i crea, al costat de Leon Richel la Societé pour la revendication des droits de la femme. Com a periodista col·labora en diferents diaris de l’època. Le Grand Journal, Le Nain jaune així com a L’avenir de la femme. El 1875, funda la Lliure Pensée de Seine et Oise. El 1878, presideix l’Association Pour I’Amélioration du Sort de Ia Femme. Durant més de 15 anys freqüenta nombroses personalitats del món de les lletres i les arts.

 La iniciació d’una dona en Maçoneria és un esdeveniment de gran magnitud en una societat essencialment masculina i Maria, si bé iniciada, serà sotmesa al silenci durant 11 llargs anys. No serà fins el 4 abril 1893 quan junt amb el Germà Georges Martin, funda la Gran Lògia Escocesa «El Dret Humà«. Ella no podrà veure el resultat del seu treball ja que mor el 6 de febrer de 1894.

 El 1896 aquesta lògia adquireix l’estatut d’Obediència, i el 1901, el d’Ordre Maçònica Mixta Internacional. El 1920, la nostra Ordre adquireix, amb la Constitució Internacional, les seves regles definitives. Composta per tallers que treballen majoritàriament en el REAA, el Dret Humà practica igualment el Ritu Anglès, per a respondre així a la internacionalització dels seus estatuts.

 El 1928 neix la Jurisdicció Espanyola que va tenir com Representants del Suprem Consell als germans Manuel Treviño. Julio Garijo i Mateu Hernández Barroso. Va tenir lògies a Madrid, Barcelona, Almeria, Múrcia i Bilbao. El 1936 va partir a l’exili, tornant el 1976 amb la lògia «La Luz vuelve» a l’orient de lrún Hondarribia. El 1982 es refunda la Federació per les lògies Ferrer i Guardia» deBarcelona, «El Alba de Levante« de Valencia i «Libertad» de Madrid.

 La francmaçoneria mixta havia nascut i sobretot una estructura particular doncs l’Ordre Maçònica Mixta Internacional «El Dret Humà» es diferencia d’altres components del paisatge maçònic per una especificitat materialitzada en tres punts:

 

 1. LA MIXITAT

 La mixitat en el si del Dret Humà està caracteritzada pel compromís dels seus membres en totes les lluites pels drets de la dona i la infància. A l’interior de la lògia, la mixitat permet la redefinició de les relacions entre homes i dones. La nostra Ordre defineix les seves grans principis d’existència a través dels tres primers articles de la nostra constitució:

 • . Article Primer: L’Ordre Maçònica Mixta Internacional «El Dret Humà» afirma la igualtat de l’home i de la dona. Proclamant el Dret Humà l’Ordre vol que aconsegueixin beneficiar-se de la mateixa manera de la justícia social, en una humanitat organitzada en societats lliures i fraternals.
 • . Article Segon: Composta per maçons, homes i dones, fraternalment units sense distinció d’ordre racial, ètnic, filosòfic o religiós, l’Ordre s’imposa per assolir aquest fi, un mètode ritual i simbòlic gràcies al qual els seus membres edifiquen el seu temple a la perfecció i a la glòria de la humanitat.
 • . Article Tercer: Respectuosos de la laïcitat, de totes les creences relatives a l’eternitat o a la no eternitat de la vida espiritual, els seus membres busquen abans de res realitzar a la terra, i per a tots els humans, el màxim desenvolupament moral, intel·lectual i espiritual, condició primera de la felicitat que li és possible a cada individu esperar en una humanitat fraternalment organitzada.

2. LA CONTINUÏTAT INICIÀTICA

 La particularitat de la nostra Ordre és la continuïtat iniciàtica, del primer grau al 33, cosa que no passa en cap altra Obediència.

 La nostra continuïtat iniciativa es presenta tot seguit:

 •  . La Maçoneria blava, que treballa del grau 1 al 3.
 •  . La Maçoneria verda, o Lògia de Perfecció, del grau 4 al 14.
 •  . La Maçoneria vermella, o Capítol, del grau 15 al 18.
 •  . La Maçoneria negra, o Areòpag, del grau 19 al 30.
 •  . La Maçoneria blanca, o Consistori, del grau 31 al 33.

 Contràriament a altres Obediències, en la nostra Ordre no hi ha interrupció entre el grau 30 i l’últim, estant sota l’autoritat d’un sol i únic Suprem Consell que gestiona en l’àmbit internacional totes les Federacions, jurisdiccions o Lògies pioneres.

3. LA INTERNACIONALITAT

 La tercera particularitat de la nostra Ordre és la de ser internacional.

 En efecte, el Dret Humà està implantat en 51 països en forma de federacions, jurisdiccions i lògies pioneres.

 •  . Les lògies pioneres. Primeres lògies d’un país on els maçons aïllats depenen directament del Suprem Consell o lligats a una jurisdicció o a una Federació.
 • . Les Jurisdiccions. Quan en un país hi ha diverses lògies, aquestes poden agrupar-se en una organització nacional. Es requereix un mínim de dues Lògies per establir un Jurisdicció. Les jurisdiccions estan dirigides per un delegat del Suprem Consell.
 • . Les Federacions. En un país desproveït d’una organització nacional, si hi ha un mínim de cinc lògies, que reuneixen cent membres de l’Ordre, aquests Tallers poden demanar al Suprem Consell, amb l’assentiment del delegat del seu país, la convocatòria d’un Convent Nacional per formar una Federació.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

 • Responsable: Fundación Maria Deraismes.
 • Finalidad:  Moderar los comentarios.
 • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
 • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a ovh que actúa como encargado de tratamiento.
 • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
 • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad